stöd oss

Kolla Bollarna

Har du koll på dina bollar? Vet du hur du ska klämma och känna för att upptäcka om något är fel? Genom att lära dig hur och regelbundet kolla igenom din pung lär du känna din kropp och kan lättare upptäcka om något känns annorlunda. Om något skulle vara fel är det bra att du har upptäckt det tidigt – då blir behandlingen lindrigare och risken för spridning minskar. På den här sidan kan du läsa de vanligaste frågorna om testikelcancer.

Vad är Kolla Bollarna?

Kolla Bollarna är en utveckling av Kolla Pungen som vi lanserade 2013, läs mer här. 2021 tog Ung Cancer ett nytt grepp om bollarna. Kampanj är framtagen tillsammans med Svenska Golfförbundet och byrån Volt. Samarbetet med Svenska Golfförbundet känns extra spännande med tanke på det faktum att sporten ständigt växer i popularitet och lockar till sig allt fler av dem som kampanjen riktar sig till.

Frågor och svar om testikelcancer

Testikelcancer är inte vanligt i stort, men det är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna. Ta dig därför tid att kontrollera dina bollar – det går snabbt och gör inte ont. Om något skulle vara fel är det bra att du har upptäckt det tidigt – då blir behandlingen lindrigare och risken för spridning minskar.

Varför ska jag kolla mina bollar?

Det finns inget sätt att förebygga testikelcancer, men det är bra om du själv undersöker dina bollar någon gång i månaden. Då kan man lära sig hur testiklarna brukar kännas och det gör det lättare att upptäcka eventuella förändringar. Knölar eller svullnader kan vara ofarliga, men även om det är ovanligt kan det vara tecken på testikelcancer. Nästan alla som får testikelcancer överlever. Men om man upptäcker sjukdomen tidigt minskar risken för spridning och behandlingen blir lindrigare. Det påverkar i sin tur livskvaliteten och gör att man får färre biverkningar och komplikationer efteråt.

Hur kollar jag mina bollar?

Du kollar dina bollar bäst stående och det är bra om du är på en plats där du är varm och avslappnad, t.ex. i duschen. Lyft upp pungen och låt den vila i ena handen. Använd den andra handens tumme, pekfinger och långfinger. Kläm och känn igenom en testikel i taget. Känn efter hårda knölar, förändringar och svullnader. Kom ihåg att det är vanligt att testiklarna inte är exakt lika stora. Upptäcker du något som inte känns rätt – kontakta din vårdcentral!

Hur ofta ska jag kolla bollarna?

För att upptäcka eventuella förändringar rekommenderas det att du undersöker bollarna någon gång i månaden.

Hur märker jag om något är fel?

Var uppmärksam på om:
En av testiklarna blivit större eller känns ojämn eller svullen.
Testikeln känns tyngre eller om du har en molande värk.
Du hittar en hård knöl.
Testiklarna känns annorlunda än tidigare på något annat sätt.

Symtomen behöver inte innebära att du har fått cancer. De kan uppstå av helt andra orsaker, exempelvis genom att testikeln har vridit sig i pungen eller att du har fått en inflammation i bitestikeln. Även om testikelcancer är ovanligt och förändringarna oftast är ofarliga, bör man genast få testiklarna undersökta om man tycker att något känns annorlunda. Det är viktigt för att tidigt kunna få behandling om det skulle behövas.

Vad ska jag göra om jag tycker att mina bollar känns konstiga?

Om du upptäcker att något känns konstigt eller annorlunda rekommenderar vi dig att ta kontakt med din vårdcentral. Kom ihåg att vårdcentralerna är vana vid att hantera alla kroppsdelar och alla olika typer av symptom.

Om jag kontaktar vården, hur går då en undersökning till?

Den som undersöker pungen känner på testiklarna, bitestiklarna och på sädesledare och blodkärl som finns på varje sida av pungen. Du kan även få lämna urinprov som en del av undersökningen och ibland kan det behövas en ultraljudsundersökning.

Gör en undersökning ont?

Nej. Undersökningen går snabbt och gör inte ont!

Vad händer om de upptäcker att jag har testikelcancer?

Här kan du läsa mer om hur behandlingen går till. Kom ihåg att de allra flesta som drabbas av sjukdomen blir helt friska! Ung Cancer finns här för att ge stöd till alla som är 16-30 år och själva har eller har haft cancer, eller är närstående. Vi finns här oavsett vilken cancerdiagnos det gäller!

Bli medlem i Ung Cancer

Är du mellan 16 och 30 år och har eller har haft cancer eller är närstående till någon som är eller har varit sjuk? Då är du varmt välkommen som medlem i Ung Cancer. Det är helt gratis. Det enda kravet är att du måste vara 16-30 år för att bli medlem. Sedan kan du fortsätta vara medlem till och med det år du fyller 35 år. Bli medlem här.



Liknande inlägg

Närståendeläger i Hälsingland

Välkommen till Ung Cancers rehabiliteringläger för närståendemedlemmar! I höst anordnar Ung Cancer en långhelg för dig som närstående, tillsammans med...

Läs mer
Få stöd

Ung Cancer satsar på påverkansarbete i höst

Sommaren går mot sitt slut, och Ung Cancer laddar inför en höst med stort fokus på påverkansarbete. Therese Leijon, generalsekreterare...

Läs mer
Påverkansarbete

”Att bli överförd till vuxensjukvården har varit jättejobbigt”

Ung Cancers medlem, Lisa Rönning som är 28 år blev sjuk i leukemi två gånger som barn. Idag bor hon...

Läs mer
Påverkansarbete

INSTAGRAM @UNGCANCER