stöd oss

Cancerbaksmällan

Begreppet Cancerbaksmällan handlar om livet efter ett cancerbesked – som många gånger inte blir som man tänkt sig. Sjukdomen kan lämna fysiska och psykiska ärr som tar lång tid att läka. Det kan till exempel handla om att leva med svår ångest, oförmåga att skaffa barn eller att inte våga visa upp sin kropp.

Samtidigt finns det också brister i eftervården av de som haft cancer. Många i samhället känner inte ens till att problemet existerar. Eftersom allt fler idag överlever cancer tycker vi det är av största vikt att sprida kunskapen om livet efter sjukdomen. Vi vill få till en förändring inom vård, samhälle och i sociala sammanhang. Förhoppningen till framtiden är tydlig; ingen cancerberörd ska behöva kämpa ensam, även efter sjukdomen.

Unga vuxna berättar om cancerbaksmällan

”‘Varför kan jag bara inte få vara som alla andra?’ är en fråga som jag ofta ställer mig. Det är ständigt där, så mycket som påminner om att jag har haft cancer, allt från värker, läkarbesök och framförallt hjärntrötthet. Idag lider jag fortfarande mycket av min hjärntrötthet, som hindrar mig från att göra saker jag vill, hindrar mig från att gå fullt ut i skolan och som till och med gjort mig utbränd i omgångar. /…/ Jag tycker det är viktigt att vi ökar förståelsen för människor så att dom förstår att även om läkaren kallar mig frisk, så kommer jag nog alltid ha seneffekter efter allt jag har gått igenom.” – Elof, drabbadmedlem som berättade om sin cancerbaksmälla på instagram.

Varje år under oktober ger vi ordet till några av våra medlemmar, i våra sociala medier och här på Ung Cancers hemsida. Ta del av några av våra medlemmars berättelser här nedan.

Du hittar även vår bok Jag, din cancerkompis som lyfter cancerbaksmällan med hjälp av illustrationer från @cancerkompisen. Boken är gratis för dig som är medlem och finns som en kompis att ha med sig i väskan på bussen, på behandling eller hemma i soffan.



Liknande inlägg

Närståendeläger i Hälsingland

Välkommen till Ung Cancers rehabiliteringläger för närståendemedlemmar! I höst anordnar Ung Cancer en långhelg för dig som närstående, tillsammans med...

Läs mer
Få stöd

Ung Cancer satsar på påverkansarbete i höst

Sommaren går mot sitt slut, och Ung Cancer laddar inför en höst med stort fokus på påverkansarbete. Therese Leijon, generalsekreterare...

Läs mer
Påverkansarbete

”Att bli överförd till vuxensjukvården har varit jättejobbigt”

Ung Cancers medlem, Lisa Rönning som är 28 år blev sjuk i leukemi två gånger som barn. Idag bor hon...

Läs mer
Påverkansarbete

INSTAGRAM @UNGCANCER